López i Picó
En el mite d’El banquet de Plató, Zeus parteix en dues meitats l’ésser humà androgin que “tenia quatre mans, el mateix número de peus que de mans, i dos rostres perfectament iguals sobre un coll circular”. Des de llavors, debilitats i dividits després de la jugada de Zeus, les meitats van buscant-se sempre i en aquest desig de trobar-se està l’origen de tota convivència, de tota elecció i aparellament. Nosaltres, quan Zeus no mira, ens ajuntem, tornem a cosir ràpidament les dues meitats i ens surt un ésser estrany bicèfal i quadrimà que crea obres de teatre com Non Solum, 30/40 Livingstone o lectures escèniques com Shakespeare a Benicàssim. Són el nostre intent humil de tornar a desafiar els déus amb insolència i disbauxa.
Déus que ara s’anomenen “mercat”, “pensament únic”… Una cop cosits, al Sergi i a mi ens coneixen artísticament com la parella López i Picó, però no som dos sinó tres. Mínim. El tercer invitat és el nostre mestre Jacques Lecoq, amb qui vam aprendre a fer teatre en la seva escola de París. La seva veu, el seu magisteri i aquell teatre popular que somiava estan molt present en les nostres obres. Altres vegades s’hi suma el futbol com a espectacle, molts cops a Catalunya, gairebé sempre la realitat i les seves dades, i així anem sumant companyies des que ens vam conèixer fa vint-i-cinc anys i el 2005 ens van reconèixer una altra vegada durant la creació de l’espectacle Non Solum.
Qualsevol agència matrimonial solvent no ens hauria aparellat: ell porta la independència a l’ADN, jo sóc d’una cultura més federal; ell milita en l’ateisme i jo m’he format en la forja del cristianisme; ell és culer i jo em vaig quedar en el València de Mario Kempes; a mi m’agraden els llibres i el Sergi va directe al tema i llegeix les línies de la vida des d’un cafè, mirant. Sí que tenim una pàtria comuna i un ambaixador a sou: la creació i l’humor. La creació és el sòl nutritiu que tots dos trepitgem, la captació imaginària del món des de l’escenari, un exercici ideal previ al conreu de la democràcia. Quan creem una obra plegats sé que al Sergi li plau més que es parli de la seva escriptura abans que de la seva interpretació. Aquesta coherència la manté al cinema, ja que tria les seves pel·lícules pel guió i no pel personatge que li ofereixen.
El Sergi és un llapis en escena, un actor-autor proteic i amb un imaginari desbordant. I practica l’humor com a revolta per guanyar-li altura al sofriment, per desprestigiar les institucions que nos encotillen, aquell tipus d’humor que mostra que cal canviar alguna cosa, l’humor com a fil que cus les nostres carns escindides i ens fa pessigolles a cada puntada.
Jorge Picó
@jorgepicopuch
López y Picó.
En el mito del Banquete de Platón, Zeus corta en dos mitades al ser humano andrógino que “tenía cuatro manos, mismo número de pies que de manos, y dos rostros perfectamente iguales sobre un cuello circular”. Desde entonces, debilitados y divididos tras la jugada de Zeus, las mitades andan siempre buscándose y en este deseo de encontrarse está el origen de toda convivencia, de toda elección y emparejamiento. Nosotros, cuando Zeus no mira, nos juntamos, volvemos a coser rápidamente las dos mitades y nos sale un ser extraño bicéfalo y cuatrimano que crea obras de teatro como Non Solum, 30/40 Livingstone o lecturas escénicas como Shakespeare a Benicàssim. Son nuestro humilde intento de volver a desafiar a los dioses con insolencia y desenfreno. Dioses que ahora se llaman “mercado”, “pensamiento único”… Una vez cosidos a Sergi y a mí nos conocen artísticamente como la pareja López y Picó, pero no somos dos sino tres. Mínimo. El tercer invitado es nuestro maestro Jacques Lecoq con quien aprendimos a hacer teatro en su escuela de París. Su voz, su magisterio y ese teatro popular que soñaba está muy presente en nuestras obras. Otras veces se suma el fútbol como espectáculo, muchas veces Cataluña, casi siempre la realidad y sus datos, y así vamos sumando compañías desde que nos conocimos hace veinticinco años y en el 2005 nos reconocimos otra vez durante la creación del espectáculo Non Solum. Cualquier agencia matrimonial solvente no nos habría emparejado: él lleva la independencia en el ADN, yo soy de una cultura más federal, él milita en el ateísmo y yo me he formado en la fragua del cristianismo, él es culé y yo me quedé en el Valencia de Mario Kempes, a mí me gustan los libros y Sergi va directo al tema y lee los renglones de la vida desde un café, mirando. Sí que tenemos una patria común y un embajador a sueldo: la creación y el humor. La creación es el suelo nutritivo que pisamos los dos, la captación imaginaria del mundo desde el escenario, un ejercicio ideal previo al cultivo de la democracia. Cuando creamos una obra juntos sé que a Sergi le da más gusto que se hable de su escritura antes que de su interpretación. Esta coherencia la mantiene en el cine, pues elige sus películas por el guión y no por el personaje que le ofrecen. Sergi es un lápiz en escena, un actor-autor proteico y con un imaginario desbordante. Y practica el humor como revuelta para ganarle altura al sufrimiento, para desprestigiar a las instituciones que nos encorsetan, ese tipo de humor que muestra que es necesario cambiar algo, humor como un hilo que cose nuestras carnes escindidas y nos hace cosquillas a cada puntada.
Jorge Picó
@jorgepicopuch